Hoe werkt een rijbewijskeuring?

Hoe werkt een rijbewijskeuring? Een rijbewijskeuring met betrekking tot drugs en/of alcoholgebruik bestaat uit een aantal stappen:

  • Stap 1: Maak een afspraak
  • Stap 2: Verplicht bloed- of urine onderzoek
  • Stap 3: Gesprek met psychiater
  • Stap 4: Rapportage maken
  • Stap 5: Uitslag

In de onderstaande tekstgedeeltes vertellen wij u meer over de bovenstaande stappen.

Stap 1
U maakt via deze website gemakkelijk zelf een afspraak voor uw keuring, op een moment dat u goed uitkomt.
Stap 2
Onderdeel van de keuring is een bloed- of urineonderzoek. Een bloed- of urineonderzoek moet u verplicht ondergaan. Na het gesprek met de medisch intaker wordt u per email wordt uitgenodigd via Zorgdomein of door een laboratorium voor uw bloed-en/of urineonderzoek. Doe dit zo snel mogelijk! Houd uw email daarom goed in de gaten, ook uw spamfolder. Let op: als u al naar een laboratorium bent geweest voorafgaand aan de afspraak met de medisch intaker, dan hoeft u niet opnieuw bloed/of urine af te laten nemen door Rijbewijsbelang.   

  • Bij een onderzoek naar drugsgebruik (geen cannabis) wordt urine-onderzoek gedaan  
  • Bij een onderzoek naar cannabisgebruik wordt bloedonderzoek gedaan  
  • Bij een onderzoek naar alcoholgebruik wordt bloedonderzoek gedaan 

Stap 3
U komt bij ons langs op kantoor voor een gesprek met één van onze psychiaters. Dit gesprek duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten en gaat over uw gezondheid, leefgewoonten en rijgedrag.
Stap 4
Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt er een rapportage opgesteld. Dit doen we aan de hand van de uitslag van het bloedonderzoek (stap 2) en het gesprek dat u met onze psychiater heeft gevoerd (stap 3).
Stap 5
Indien tijdens uw gesprek met de psychiater de uitslagen van het laboratoriumonderzoek al bekend zijn, ontvangt u de rapportage in principe drie weken (bij uitzonderlijke drukte kan dit langer zijn) nadat u bij ons op gesprek bent geweest. Wanneer de uitslagen van het laboratoriumonderzoek tijdens het gesprek met de psychiater nog niet bekend zijn, ontvangt u de rapportage in principe drie weken na ontvangst van de uitslagen. Als u geen bezwaar maakt, wordt uw rapportage voor afhandeling doorgestuurd naar het CBR.

Meer weten over hoe een rijbewijskeuring werkt?

Voor uitgebreide informatie klik hier
Vragen? Kijk bij de veelgestelde vragen.

Rijbewijskeuring CBR - Rijbewijsbelang

U wilt uw rijbewijs halen of verlengen en moet gekeurd worden?

Er kan twijfel bestaan of u veilig kunt rijden vanwege uw medische situatie. In dat geval is een onderzoek naar uw rijgeschiktheid noodzakelijk. Zodat u alleen de weg op gaat als dit veilig is voor uzelf of uw medeweggebruikers. Uw rijbewijs is voor u van groot belang. Autorijden maakt uw dagelijkse leven een stuk gemakkelijker. We doen er dan ook alles aan om uw keuring voor de Gezondheidsverklaring zorgvuldig en snel uit te voeren. We begrijpen wat er voor u op het spel staat.

De keuring voor de CBR Gezondheidsverklaring verloopt in vijf stappen:

  1. Maak een afspraak online
    U maakt via deze website gemakkelijk zelf een afspraak voor uw keuring, op een moment dat u goed uitkomt.
  2. Verplicht bloed en/of urine onderzoek
    Een verplicht onderdeel van de keuring is een bloed- of urineonderzoek. Voor bloed en/of urine wordt u na de afspraak met de medisch intaker door een extern laboratorium uitgenodigd. U moet binnen 5 werkdagen na de afspraak met de medisch intaker naar het laboratorium gaan voor bloed-of urine onderzoek.
  3. Gesprek met medisch intaker en psychiater
    U heeft een gesprek met een medisch intaker en een psychiater. We stellen u vragen over uw gezondheid, leefgewoontes en rijgedrag. De totale duur van de gesprekken is 20 tot 30 minuten.
  4. Rapportage maken
    We gaan uw rapportage opstellen. Dit doen we op basis van de resultaten van het laboratoriumonderzoek en uw antwoorden op onze vragen.
  5. Uitslag
    U ontvangt de rapportage ongeveer 3 weken (bij uitzonderlijke drukte kan dit langer duren) nadat u op gesprek bij de psychiater bent geweest. Bijzonderheden m.b.t. uw onderzoek en eventueel bloed-of urineonderzoek kunnen de termijn waarbinnen u de rapportage ontvangt beïnvloeden.

Hoe werkt het?

1
Kies een gewenste datum en een locatie bij u in de buurt.
2
Onderzoek duurt gemiddeld 20 min.
3
Na toestemming sturen wij het rapport voor u naar het CBR.
4
U betaalt pas achteraf.
Afspraak maken