Hoe werkt een rijbewijskeuring?

Hoe werkt een rijbewijskeuring? Een rijbewijskeuring bestaat uit een aantal stappen:

  • Stap 1: Maak een afspraak
  • Stap 2: Verplicht bloed- of urine onderzoek
  • Stap 3: Gesprek met psychiater
  • Stap 4: Rapportage maken
  • Stap 5: Uitslag

In de onderstaande tekstgedeeltes vertellen wij u meer over de bovenstaande stappen.

Stap 1

U maakt via deze website gemakkelijk zelf een afspraak voor uw keuring, op een moment dat u goed uitkomt.

Stap 2

Onderdeel van de keuring is een bloed- of urineonderzoek. Een bloed- of urineonderzoek moet u verplicht ondergaan. Wanneer het om een drugscontrole gaat, moet uw urine worden onderzocht. Uw bloed of urine wordt na de afspraak met de psychiater op locatie afgenomen, u hoeft dus niet vooraf naar aan laboratorium te gaan.

Stap 3

U komt bij ons langs op kantoor voor een gesprek met één van onze psychiaters. Dit gesprek duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten en gaat over uw gezondheid, leefgewoonten en rijgedrag.

Stap 4

Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt er een rapportage opgesteld. Dit doen we aan de hand van de uitslag van het bloedonderzoek (stap 2) en het gesprek dat u met onze psychiater heeft gevoerd (stap 3).

Stap 5

Indien tijdens uw gesprek met de psychiater de uitslagen van het laboratoriumonderzoek al bekend zijn, ontvangt u de rapportage in principe drie weken (bij uitzonderlijke drukte kan dit langer zijn) nadat u bij ons op gesprek bent geweest. Wanneer de uitslagen van het laboratoriumonderzoek tijdens het gesprek met de psychiater nog niet bekend zijn, ontvangt u de rapportage in principe drie weken na ontvangst van de uitslagen. Als u geen bezwaar maakt, wordt uw rapportage voor afhandeling doorgestuurd naar het CBR.

Meer weten over hoe een rijbewijskeuring werkt?

Heeft u nog vragen? Klik hier voor een overzicht van veel voorkomende vragen met antwoorden.