Rijbewijskeuring CBR Rijbewijsbelang

De gevolgen van rijden onder invloed van drugs

De gevolgen van rijden onder invloed van drugs

Het rijden onder invloed van drugs is een ernstige overtreding met verstrekkende gevolgen. Het brengt niet alleen uw eigen leven in gevaar, maar ook dat van andere weggebruikers. In dit informatieve blog bespreken we de risico’s en consequenties van rijden onder invloed van drugs.

1. Strafrechtelijke gevolgen

Als u wordt betrapt op rijden onder invloed van drugs, begaat u een strafbaar feit. De politie kan u aanhouden en een proces-verbaal opmaken. De gevolgen kunnen variëren, maar kunnen onder andere bestaan uit:

  • Boetes: U kunt aanzienlijke boetes krijgen, afhankelijk van de ernst van de overtreding en uw eerdere gedrag.
  • Rijontzegging: Uw rijbewijs kan worden ingenomen, variërend van enkele maanden tot jaren.
  • Gevangenisstraf: In ernstige gevallen kan rijden onder invloed van drugs leiden tot gevangenisstraf.

2. Verlies van rijbewijs

Het verlies van uw rijbewijs heeft grote gevolgen voor uw mobiliteit en dagelijks leven. U bent afhankelijk van alternatieve vervoersmiddelen en kunt niet meer zelfstandig autorijden.

3. Cursus of rijbewijskeuring CBR na aanhouding bij rijden onder invloed van drugs
Als uw rijbewijs is ingenomen omdat u werd aangehouden onder invloed van rijden onder invloed van drugs dan krijgt u te maken met de volgende gevolgen, afhankelijk van uw situatie:

  • Cursus over drugs en verkeer (EMD)
    Als u voor het eerst wordt aangehouden onder invloed van drugs, moet u mogelijk een cursus drugs en verkeer volgen. Deze cursus, ook wel de Educatieve Maatregel Drugs en verkeer (EMD) genoemd, geeft u kennis over de risico’s van rijden onder invloed en hoe u herhaling kunt voorkomen. Het doel is om bewustwording te creëren en veilig rijgedrag te bevorderen.
  • Onderzoek naar drugsgebruik
    Als u weigert mee te werken aan een bloedonderzoek van de politie of als u eerder bent aangehouden voor rijden onder invloed van drugs, moet u meewerken aan een onderzoek naar uw drugsgebruik. Dit onderzoek beoordeelt of u rijgeschikt bent. Het bestaat uit drie onderdelen, een psychiatrisch onderzoek, een lichamelijk onderzoek, een laboratoriumonderzoek (urine- en/of drugsonderzoek).
  • Recidiveregeling
    Als u vaker de fout in gaat, zijn de regels strenger. Bij herhaaldelijk drugsgebruik tijdens het rijden kan het rijbewijs zelfs helemaal ongeldig worden verklaard. Dit heet de recidiveregeling.
  • Keuring door een psychiater
    Als u na de cursus opnieuw wordt aangehouden, moet u gekeurd worden door een psychiater. Deze keuring bepaalt of u weer veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen en bewust te zijn van de risico’s van drugsgebruik in het verkeer.

4. Verhoogd risico op ongevallen

Drugsgebruik beïnvloedt uw reactietijd, coördinatie en oordeelsvermogen. Hierdoor neemt het risico op verkeersongevallen aanzienlijk toe. Uw vermogen om snel te reageren op onverwachte situaties wordt ernstig aangetast.

5. Verzekering en aansprakelijkheid

Als u onder invloed van drugs een ongeval veroorzaakt, kan uw verzekering weigeren de schade te vergoeden. U bent ook aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval. Dit kan financieel en emotioneel zeer belastend zijn.

6. Gezondheidsrisico’s

Drugsgebruik kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zowel op korte als op lange termijn. Het kan uw fysieke en mentale gezondheid schaden. Bovendien kunnen drugs in combinatie met alcohol of andere medicijnen extra risico’s met zich meebrengen.

Wat staat er in de wet?

Er zijn wettelijke limieten die bepalen hoeveel drugs je in je bloed mag hebben als je gaat rijden. Deze grenzen zijn zo laag; je hoeft niet heel veel te gebruiken om over deze grens te gaan. Het is dus beter om helemaal niet te gebruiken als je gaat rijden. Deze grenzen staan in het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer op overheid.nl.

  • Amfetamine, methamfetamine, cocaïne, MDMA, MDEA en MDA: 50 microgram per liter bloed.
  • Cannabis: 3,0 microgram tetrahydrocannabinol (THC) per liter bloed.
  • Heroïne en morfine: 20 microgram morfine per liter bloed.
  • GHB, gamma butyrolacton of 1,4-butaandiol: 10 milligram GHB per liter bloed.

Voor alle andere drugs geldt: als ze invloed hebben op je rijgedrag, mag je ze niet gebruiken als je gaat rijden. Gebruik je een combinatie van verschillende drugs of drugs in combinatie met alcohol? Dan is dat extra gevaarlijk en gelden lagere limieten. Hoewel er momenteel geen wettelijke limieten zijn voor het gebruik van lachgas tijdens het rijden, zijn er wel risico’s. Rijden onder invloed van lachgas is strafbaar. Lachgas verstoort je waarneming en coördinatie. Het kan een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, duizeligheid en evenwichtsstoornissen veroorzaken. Na ongeveer een uur is het lachgas uit je lichaam verdwenen. Wacht dus minstens een uur voordat je gaat rijden.

Conclusie

Rijden onder invloed van drugs, ook lachgas, is niet alleen gevaarlijk, maar ook onverantwoordelijk. Het brengt niet alleen uzelf, maar ook anderen in gevaar. Als u drugs gebruikt, laat dan altijd iemand anders rijden of kies voor een alternatief vervoermiddel. Laten we samen werken aan veiligere wegen voor iedereen.

Waar kan ik mijn rijbewijskeuring CBR in het kader van de gezondheidsverklaringsprocedure CBR en de mededelingenprocedure CBR laten uitvoeren?

U kunt uw keuring snel en vakkundig laten uitvoeren door de keuringsartsen CBR van Rijbewijsbelang. Rijbewijsbelang heeft locaties in heel Nederland en heeft veel beschikbare afspraakmogelijkheden. Uw afspraak plant u eenvoudig via de website van Rijbewijsbelang: https://rijbewijsbelang.nl/maak-een-afspraak/
Rijbewijsbelang is al 10 jaar gespecialiseerd in alcohol- en drugskeuringen.

 

Terug naar overzicht
Afspraak maken